Blog
21.03.2023

Ksylitol i jego wspaniałe właściwości przeciwpróchnicze.

Słodzić czy nie słodzić? A może lepsze pytanie to: czym słodzić, bo przecież większość z nas nie wyobraża sobie życia bez słodkiego smaku. Jednocześnie zdajemy sobie sprawę ze szkodliwości cukru. Na sz

Udostępnij:

Słodzić czy nie słodzić? A może lepsze pytanie to: czym słodzić, bo przecież większość z nas nie wyobraża sobie życia bez słodkiego smaku. Jednocześnie zdajemy sobie sprawę ze szkodliwości cukru. Na szczęście dostępne są różne zamienniki cukru. Jednym z nich jest ksylitol, który oprócz pożądanego słodkiego smaku ma właściwości korzystnie wpływające na nasz organizm.

 

Jak powstaje ksylitol? Pochodzenie produktu jest ważne.

Ksylitol (cukier brzozowy) pod kątem chemicznym to alkohol cukrowy. Ma niską wartość energetyczną i nie podnosi poziomu glukozy, ponieważ do jego rozkładu prawie wcale nie potrzeba insuliny. To czyni go doskonałym dodatkiem spożywczym dla cukrzyków i osób odchudzających się.

Oryginalny ksylitol – cukier brzozowy produkowany jest w Finlandii. Pozyskuje się go z kory brzozowej i pierwotnie miał postać syropu, który Finowie stosowali powszechnie z braku dostępu do innych substancji słodzących. Po latach cukier brzozowy w formie kryształków zaczęto produkować także na eksport.

Obecnie ksylitol pozyskuje się także z kukurydzy zwłaszcza w Chinach. Ten sposób jest znacznie wydajniejszy i tańszy, niestety jakość produktu jest gorsza. Podejrzewa się że kukurydza pochodzi z modyfikowanych genetycznie plantacji. Poza tym wymaga dodatkowej obróbki chemicznej, zanim uzyska się odpowiednią strukturę produktu finalnego. Warto przed zakupem sprawdzić kraj pochodzenia ksylitolu.

 

Czy właściwości przeciwpróchnicze to jedyna zaleta ksylitolu?

Ksylitol stosowany jest jako zdrowy zamiennik cukru. Przez WHO i organizacje do spraw żywności został zatwierdzony jako bezpieczny dla zdrowia. Konsumentom indywidualnym i producentom żywności chodzi głównie o jego słodki smak. Jednak już Finowie odkryli, że pomimo używania cukru brzozowego (a może właśnie dlatego), stan ich uzębienia jest bardzo dobry. Brak zmian próchniczych, zdrowe zęby i mocne szkliwo. Dlaczego tak jest? Badania wykazały, że ksylitol ma wiele cennych właściwości:

  • Nie fermentuje, także w przewodzie pokarmowym, dlatego nie zakwasza organizmu w tym także śliny, która ma bezpośredni wpływ na stan zębów i niszczenie szkliwa. Jednocześnie stymuluje jej wydzielanie, co wspomaga ich naturalne oczyszczanie.
  • Działa bakteriobójczo i grzybobójczo.
  • Wspomaga przyswajanie wapnia, tak ważnego dla kości i zębów.
  • Działa oczyszczająco, zapobiega zaparciom (uwaga w nadmiarze może powodować biegunki i wzdęcia).
  • Oprócz tego w produktach działa jako stabilizator oraz środek zagęszczający i pochłaniający wilgoć.

Gdzie znajdziemy produkty z ksylitolem?

Ze względu na swoje właściwości ksylitol zajął miejsce cukru w produktach spożywczych zwłaszcza tych dla diabetyków. Dodawany jest także do chemii kosmetycznej (w składzie pod symbolem E967) służącej higienie ust. Znajdziemy go w pastach do zębów, preparatach do odświeżania jamy ustnej w tym także w gumach do żucia. Ksylitol występuje naturalnie w owocach i warzywach. Można go także kupić jako osobny produkt, który możemy dodać do własnoręcznie przygotowywanych posiłków. Nawet będąc na diecie, która wyklucza cukier, można słodzić zdrowo przy użyciu właściwych substancji.

 

Zobacz także
Jak zapłacić za leczenie ortodontyczne
Jak zapłacić za leczenie ortodontyczne

Ból zęba zazwyczaj pojawia się w najmniej odpowiedniej chwili. Wtedy okazuje się, że problem jest bardzo poważn(...)

Proteza w prezencie? Jeszcze jest czas
Proteza w prezencie? Jeszcze jest czas

Protezy to zwykle spory wydatek dla Pacjenta. Rozpiętość cenowa rozwiązań protetycznych i możliwość rozłoże(...)

Jak zapłacić za leczenie ortodontyczne
21.03.2023
Jak zapłacić za leczenie ortodontyczne

Słodzić czy nie słodzić? A może lepsze pytanie to: czym słodzić, bo przecież większość z nas nie wyobraża sobie życia bez słodkiego smaku. Jednocześnie zdajemy sobie sprawę ze szkodliwości cukru. Na sz

Proteza w prezencie? Jeszcze jest czas
21.03.2023
Proteza w prezencie? Jeszcze jest czas

Słodzić czy nie słodzić? A może lepsze pytanie to: czym słodzić, bo przecież większość z nas nie wyobraża sobie życia bez słodkiego smaku. Jednocześnie zdajemy sobie sprawę ze szkodliwości cukru. Na sz

Call Now Button